Περιγεννητική συμβουλευτική & IVF

Η αναπαραγωγή, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού είναι βιολογικές διαδικασίες με εξαιρετικά σημαντικές ψυχικές προεκτάσεις για την ζωή ενός ανθρώπου και ενός ζευγαριού. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί ή τους τυχαίνει μία εγκυμοσύνη, καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν τη δική τους ζωή και το μέλλον ενός άλλου ανθρώπου. Επίσης, έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που επηρεάζουν ψυχολογικά τους ίδιους, τις σχέσεις τους με τον σύντροφό τους και το περιβάλλον τους, αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι διαδικασίες περιπλέκονται από προβλήματα και δυσκολίες όπως είναι η υπογονιμότητα, η απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, η κύηση υψηλού κινδύνου, τα κληρονομικά νοσήματα και η πρωιμότητα. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, η έγκυος ή το ζευγάρι των γονιών, βασίζεται πρωτίστως στον γιατρό του που είναι υπεύθυνος για τα ιατρικά ζητήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν με τη συνεργασία του, αλλά παράλληλα μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τον κλινικό ψυχολόγο που ειδικεύεται σε θέματα περιγεννητικότητας για την επεξεργασία και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών που απορρέουν από αυτές τις καταστάσεις.

Ειδικότερα για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τη γονεϊκότητα και την τεκνοποίηση, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική γονιμότητας μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την επεξεργασία και την ανάλυση τους, με σκοπό την καλύτερη πορεία προς την ανάληψη του γονεϊκού ρόλου, και φυσικά τον καλύτερο τρόπο που οδηγεί σε αυτόν το κάθε ζευγάρι είτε είναι η κλασσική τεκνοποίηση και η κλασσική εξωσωματική, είτε η υιοθεσία ενός παιδιού ή η δωρεά γαμετών (ωαρίων, σπέρματος) ή εμβρύων.

Η συμβουλευτική και η ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών και των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αναπαραγωγή, πραγματοποιείται όχι μόνο ατομικά ή σε ζεύγος αλλά και ομαδικά. H ομάδα προσφέρει το πλεονέκτημα ότι πέρα από την καθοδήγηση του εξειδικευμένου στα συγκεκριμένα θέματα ψυχοθεραπευτή, υπάρχει η στήριξη και η αλληλοσυμπαράσταση από τα υπόλοιπα μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μ’ εμάς. Επίσης η ομαδική θεραπεία είναι μία πιο οικονομική μορφή ψυχοθεραπείας για τους θεραπευόμενους.

Για δήλωση συμμετοχής στις online ομάδες γυναικών σε εξωσωματικής που θα ξεκινήσουν σύντομα, επικοινωνήστε μαζί μου στο 210 8016400 και στο info@bitrou.gr