Βιογραφικό

Η Λήδα Μπήτρου πραγματοποίησε τις προπτυχιακές τετραετείς σπουδές της στην Ψυχολογία αποκτώντας το πτυχίο της Maîtrise de Psychologie και στη συνέχεια το πρώτο της μεταπτυχιακό δίπλωμα (ισότιμο του Master’s Degree) στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, D.E.S.S. de Psychologie Clinique et Pathologique, από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας της Γαλλίας. Πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχανάλυση αποκτώντας το M.A. in Psychoanalytic Studies από το Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας ενώ τώρα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot – Paris VII- στη Γαλλία.

Αρχικά εργάστηκε ως εκπαιδευόμενη ψυχολόγος και μεταπτυχιακή ερευνήτρια σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στην Κηφισιά ενώ παράλληλα προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στα δημοτικά πολυιατρεία Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2003 πραγματοποιώντας ψυχανάλυση για ενήλικες και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία για ενήλικες και εφήβους, καθώς και ψυχοδυναμική συμβουλευτική για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης πραγματοποιεί ψυχολογικές εκτιμήσεις ενηλίκων μέσω των προβολικών ψυχολογικών τεστ Rorschach και Thematic Apperception Test (ΤΑΤ).

Ασχολείται ακόμα με την περιγεννητική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή διλήμματα σχετικά με την τεκνοποίηση, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την υιοθεσία, ενώ συνεργάζεται με την μονάδα εξωσωματικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας.

Εκπαιδεύτηκε ως συντονίστρια ομάδων Balint για ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας λαμβάνοντας την αντίστοιχη πιστοποίηση. Είναι μέλος της Βρετανικής Balint Society, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια των Ελληνικών Ομάδων Balint, καθώς και άλλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών σχετικών με την ψυχοσωματική ιατρική, την περιγεννητική ψυχική υγεία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και του κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ίδιας εταιρείας.

Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης σε ιδιωτικό κολλέγιο και παρέχει κλινική εποπτεία σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Ασχολείται επίσης με την επιμόρφωση των ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας μέσα από κλινικά και θεωρητικά σεμινάρια και με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και άρθρων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Είναι υπεύθυνη σύνταξης του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας Lapsus.

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα και τη Γαλλία και συμμετέχει στην ψυχαναλυτική εταιρεία Quatrième Groupe (Organisation Psychanalytique de Langue Française).