Συμβουλευτική για την υπογονιμότητα και τις δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού

Η αναπαραγωγή, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού αφορούν κατά κανόνα βιολογικές διαδικασίες με πολύ σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις στη ζωή μίας γυναίκας, ενός άντρα, ενός ζευγαριού. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί ή τους τυχαίνει μία εγκυμοσύνη, καλούνται να διαχειριστούν άγνωστες ή καινούργιες καταστάσεις και συχνά να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν τη δική τους ζωή και τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, του παιδιού που θα αποκτήσουν. Επίσης, έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που επηρεάζουν ψυχολογικά τους ίδιους, τις σχέσεις τους με τον σύντροφό τους και το περιβάλλον τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Πολύ συχνά αυτές οι ούτως ή άλλως συναισθηματικά περίπλοκες φυσιολογικές διαδικασίες, περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από προβλήματα και δυσκολίες όπως είναι η υπογονιμότητα, η δυσκολία στη σύλληψη, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, οι επιπλοκές της κύησης κλπ. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, η γυναίκα ή το ζευγάρι βασίζονται πρώτα στον γιατρό του που είναι υπεύθυνος για τα ιατρικά ζητήματα, όμως παράλληλα είναι σχεδόν πάντα χρήσιμο να λαμβάνουν μία ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση από τον κλινικό ψυχολόγο που ειδικεύεται σε θέματα περιγεννητικότητας και υπογονιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψυχολογικές δυσκολίες που απορρέουν από αυτές τις καταστάσεις. Αυτό διασφαλίζει ότι πέρα από το σώμα που είναι εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, θα δοθεί η απαραίτητη σημασία και φροντίδα και στον ψυχισμό.

Ειδικότερα για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τη γονεϊκότητα και την τεκνοποίηση, η ψυχαναλυτική προσέγγιση στη συμβουλευτική για την υπογονιμότητα και τις άλλες δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού, μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την επεξεργασία και την ανάλυση τους με σκοπό την καλύτερη πορεία προς τον γονεϊκό ρόλο με τον τρόπο που είναι ταιριαστός και εφικτός για τον καθένα και την καθεμία -είτε αυτή είναι η εξωσωματική, η δωρεά ωαρίων/σπέρματος, η παρένθετη μητρότητα είτε η υιοθεσία- και παράλληλα τη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας κατά τη διάρκεια των προσπαθειών και της λήψης αποφάσεων που συχνά είναι δύσκολες. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσα στους σκοπούς της συμβουλευτικής είναι η αποδοχή της πραγματικότητας που μπορεί να σημαίνει ζωή χωρίς παιδί και που απαιτεί μία ιδιαίτερη ψυχική επεξεργασία από τη γυναίκα και το ζευγάρι προκειμένου να βρουν άλλα δημιουργικά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις που θα μπουν στη θέση της γονεϊκότητας.

Η συμβουλευτική και η ψυχολογική υποστήριξη των ενδιαφερόμενων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την τεκνοποίηση, πραγματοποιείται είτε ατομικά ή σε ζεύγος είτε ομαδικά. H ομάδα προσφέρει το πλεονέκτημα ότι πέρα από την καθοδήγηση του εξειδικευμένου στα συγκεκριμένα θέματα ψυχοθεραπευτή, υπάρχει η αλληλοσυμπαράσταση από τα υπόλοιπα μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μ’ εμάς. Επίσης η ομαδική θεραπεία είναι μία πιο οικονομική μορφή ψυχοθεραπείας για τους θεραπευόμενους. Από την άλλη πλευρά, στην ατομική ψυχοθεραπεία ή ζεύγους, έχει κανείς την δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα άγχη που συνήθως απορρέουν από τις δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού μέσα σε ένα πιο “ιδιωτικό” πλαίσιο. Το είδος της ψυχοθεραπείας, ατομικής ή ομαδικής, εξαρτάται από το τι ταιριάζει στον καθένα και την καθεμία τη συγκεκριμένη στιγμή που απευθύνεται στον ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό όλοι όσοι προσπαθούν να γίνουν γονείς αλλά δυσκολεύονται για οποιονδήποτε λόγο, να ξέρουν ότι τα συναισθήματα που νιώθουν είναι φυσιολογικά αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να τα “αφήνουν” να κατακυριεύουν όλους τους τομείς της ζωής τους κάνοντας τους ίδιους λιγότερο λειτουργικούς και τη ζωή τους λιγότερο “φυσιολογική”. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται η συνδρομή ενός εξειδικευμένου θεραπευτή που θα βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των σκέψεων τους ώστε να μπορέσουν να πάρουν την καλύτερη απόφαση για τους ίδιους και τη ζωή τους αλλά και να περάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διατηρώντας μία καλή σχέση με τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τους γύρω τους.

Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι/σίγουρες αν η συμβουλευτική για την υπογονιμότητα και τις δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού “είναι” για εσάς, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού γνωριμίας στο 210 8016400 και στο info@bitrou.gr για να συζητήσουμε μαζί τις σκέψεις και τις ψυχολογικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζετε και να δούμε ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τη στήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε.