Συχνά αιτήματα

Κάθε άνθρωπος διαθέτει μία μοναδική προσωπικότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθορίζονται και από ιδιοσυστασιακούς παράγοντες αλλά διαμορφώνονται στη συνέχεια από τη διαπαιδαγώγησή του και τις επιρροές που δέχεται στη ζωή του. Παρ’ όλη όμως τη διαφορετικότητα που αφορά την προσωπικότητα και τη ζωή μας όπως τη διαμορφώνει ο καθένας και η κάθε μία, υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των ανθρώπων επηρεάζοντας την ψυχική τους ζωή.

Αυτοί οι άξονες αφορούν κατά κανόνα τη σχέση μας με τον εαυτό μας τόσο στην ψυχική όσο και την σωματική του διάσταση, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι σχέσεις μας επηρεάζουν, τις ανάγκες αυτοπραγμάτωσης και ικανοποίησης από τη ζωή που ζούμε, αλλά και τις αγωνίες μας για την μοναξιά, τον θάνατο, την αρρώστια, καθώς βέβαια και την ίδια την ζωή και το νόημα που εμείς της προσδίδουμε. Κατά συνέπεια, οι ανησυχίες και οι δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή μας, αποτελούν συχνά κίνητρο για να αναζητήσουμε τις δικές μας απαντήσεις σε ερωτήματα και λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν, οδηγώντας μας πολλές φορές στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή. Έτσι, χωρίς φυσικά τα αιτήματα να περιορίζονται στα παρακάτω ούτε να εκφράζονται στον καθένα ή την κάθε μία με τον ίδιο τρόπο, αποτελούν συχνούς λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Ψυχολογικές δυσκολίες

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, την θλίψη, τον θυμό ή την απογοήτευση, ζητούν να ξεκινήσουν μία ψυχοθεραπευτική δουλειά επιθυμώντας να δουλέψουν πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν και τους δυσκολεύουν λιγότερο ή περισσότερο στη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν πιο αρμονικά με τον εαυτό τους και τους γύρω τους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις δυνατότητές τους.

Ακόμα, μέσα από μία ψυχοθεραπευτική δουλειά μπορεί κάποιος να επεξεργαστεί τα ζητήματα μοναξιάς και απομόνωσης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει και να βρει τα αίτια που κρύβονται πίσω από τις δυσκολίες του στην επαφή με τους άλλους, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να σχετιστεί με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό και ικανοποιητικό για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του.

Προβλήματα σχέσεων και γάμου

Συναντώ ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση ή τον γάμο τους και επιζητούν είτε να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον άνθρωπό τους που θα τους βοηθήσει να ξαναπλησιάσουν ο ένας τον άλλον, είτε θέλουν να επαναξιολογήσουν την σχέση τους ώστε να βοηθηθούν στη λήψη μίας απόφασης σχετικά με το μέλλον της σχέσης ή του γάμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν είναι και οι δύο σύντροφοι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στη θεραπεία της σχέσης τους, εργάζομαι με το ζευγάρι σε θεραπεία ζεύγους, αλλά αν ενδιαφέρεται μόνο ο ένας από τους δύο να εξετάσει τα ζητήματα της σχέσης του, τότε εργάζομαι ατομικά με τον ενδιαφερόμενο σε ατομική ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Εργάζομαι με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα και μέσω της ψυχοθεραπείας επιδιώκουν να εντοπίσουν και να αναλύσουν τους ψυχικούς λόγους εκδήλωσης των σωματικών τους συμπτωμάτων που δεν έχουν ιατρική εξήγηση ως προς την αιτιολογία τους ή που ο γιατρός αποδίδει μέρος της αιτιολογίας σε ψυχικούς παράγοντες. Εδώ, ο στόχος δεν είναι η προσωρινή καταστολή της εκδήλωσής και απαλοιφή της συμπτωματολογίας, αλλά η αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας που συνήθως βρίσκεται σ’ένα βαθύτερο επίπεδο του ψυχισμού μας, το οποίο, καθώς δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο από εμάς τους ίδιους, βρίσκει μία δίοδο εκτόνωσης στο σώμα προκαλλώντας αυτές τις εκδηλώσεις.

Θέματα αναπαραγωγής και εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που αφορούν την αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη αλλά και την περίοδο μετά τη γέννηση ενός παιδιού, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά αν επεξεργαστούν με τη βοήθεια του θεραπευτή τις ψυχολογικές προεκτάσεις αυτών των διαδικασιών που συμβαίνουν κατ’ αρχάς σε σωματικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και τον ψυχισμό μας. Η έγκυος ή το ζευγάρι που βιώνει ένα πρόβλημα όπως η υπογονιμότητα ή μία ψυχικά επώδυνη εμπειρία όπως μία αποβολή ή η επιλόχειος κατάθλιψη, μπορεί να βρει μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο έναν ασφαλή χώρο για να σκεφτεί και να μιλήσει για τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανασφάλειες που αναδύονται από αυτές τις εμπειρίες και να τα «μεταβολίσει» ψυχικά για να μπορέσει να προχωρήσει.

Μεταβατικές περίοδοι και κρίσεις

Σε μεταβατικές περιόδους της ζωής κατά τις οποίες προκαλούνται ψυχικές ανακατατάξεις, όπως σε ένα διαζύγιο, μία ασθένεια ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί κάποιος να αναζητήσει μέσα από την ψυχοθεραπεία έναν αποτελεσματικότερο τρόπο διαχείρισης της εμπειρίας που βιώνει και προσαρμογής στην καινούργια κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, ένας άνθρωπος που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση ή διανύει μία μεταβατική περιόδο, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και συνειδητοποίηση τις αλλαγές και το άγνωστο που συνήθως προκαλούν φόβο ή ανασφάλεια. Επίσης, μέσα από την ψυχοθεραπεία, θα μπορέσει να αποδεχτεί ευκολότερα τη νέα κατάσταση και να έχει μία ομαλότερη μετάβαση στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη ζωή του.

Αυτογνωσία

Πολλοί άνθρωποι επιζητούν μέσα από την Ψυχανάλυση να αυξήσουν την αυτογνωσία τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και καλλιεργήσουν το ψυχικό και πνευματικό δυναμικό τους. Έτσι, ακόμη και κάποιος που μπορεί να μην αντιμετωπίζει μία ιδιαίτερη ψυχολογική δυσκολία στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του, μπορεί να θέλει να αναπτύξει και να εξελίξει τον εαυτό του εξερευνώντας τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του μέσω της ψυχαναλυτικής διαδικασίας. Πρόκειται στην ουσία για μία διαδικασία επέκτασης της γνώσης του εαυτού, καθώς μέσα από αυτήν ο αναλυόμενος έρχεται σε επαφή με το ασυνείδητό του, μία πλευρά του ψυχισμού του, η οποία παρ’ όλο που καθόριζε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του, δεν γινόταν μέχρι τώρα αντιληπτή από τον ίδιο.